Fractalii sunt forme geometrice complexe care au proprietatea de baza prin care fiecare parte este o
copie in miniatura a intregului. Cuvantul fractal provine de la latinescul fractio care inseamna a fractiona, a diviza in mai multe parti. Fractalii reprezinta si principiul dicontinuitatii cuantice a universului.
Astfel, fratalii folosesc proportia de aur, proportia Divina prin care este posibila manifestarea principiului oglindirii totului in parti. Fractalii aproximeaza foarte bine majoritatea formelor complexe pe care le gasim in natura.
In formulele matematice de generare a fractalilor o sa gasim mereu proprietate de
autosimilaritate reluata in mod
recursiv, pe niveluri succesive la scara din ce in ce mai mica a modelului initial. Un fractal se poate genera teoretic din el insusi la
infinit. Astfel, intr-un fractal, sunt posibile adevarate calatorii fara sfarsit, la scara din ce in ce mai mica.
Fractalii mai contin si cativa
parametrii aleatori care sunt definiti intre anumite limite bine precizate, astfel incat forma finala sa ramana armonioasa si in acelasi timp sa se poata genera o gama cat mai variata de forme fractale. Astfel fractalii sunt forme foarte complexe care contin o structura foarte bine organizata si precis calculata, structura de rezistenta, precum si o parte neregulata, aleatoare care confera diversitate si bogatie.
Fractalii ne permit sa intelegem
structura creatiei universale, ne arata cum Dumnezeu se oglindeste pe Sine in tot ceea ce exista, cum se reitereaza formula de creatie originala si cum se dezvolta ea pe niveluri existentiale din ce in ce mai complexe. Fractalul contine simplitatea si in acelasi timp complexitatea ideii si formulei creatoare, taina prin care se pastreaza unitatea in multitudine, legile fundamentale prin care Universul se multiplica la infinit fara sa se piarda armonia initiala. Astfel totul este facut
dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, este principiul raportului de aur care se regaseste atat de frumos si in fractali.
Nu este de mirare ca in perioada actuala fractalii sunt intalniti peste tot: arta, stiinta, informatica biologie, medicina si matematica. Datorita proprietatilor deosebite, in special cea de generare din el insusi, fractalii ne pot permite descoperirea unor noi surse de energie chiar si realizarea unor generatoare de energie gratuita.