| Geometrie sacra |
Asemanatoare in anumite privinte cu cercul, spirala preia din simbolistica lui. Deoarece se genereaza la fel ca cercul, dintr-un punct, dar cu o raza dinamica, care creste, spirala este simbolul evolutiei pe toate nivelele fiintei, in special cel spiritual. Urmand dinamica spiralei dinspre centru se obtine o evolutie cantitativa, o imbogatire orientata catre exterior, catre manifestare, catre periferie. De la periferie, dinamica spiralei ne conduce foarte usor si natural catre centru, catre esenta, fiind opusa labirintului din acest punct de vedere. Este un mijloc foarte bun de focalizare a atentiei, de centrare a energiilor perturbatoare, de optimizare a evolutiei si de reamintire a misiunii spirituale in aceasta viata.
Fiind complet deschisa, capabila oricand de crestere, simbolul spiralei ne poate scoate din ciclurile vicioase, autointretinute, in care am intrat. Ne poate deschide catre potentialul nostru infinit, ne forteaza cresterea si ne fereste de stagnare pe toate nivele fiintei. Este un remediu excelent impotriva obsesiilor, a stereotipiilor, a viciilor si a tendintelor negative repetitive.
O spirala foarte interesanta o reprezinta spirala de aur, logaritmica, bazata pe numarul de aur, aceasta are proprietatea de-a creste prin sferturi de cerc care se maresc la fiecare pas prin proportia de aur. Astfel ritmul de crestere, de evolutie, este in ritmul Universal primordial, chiar ritmul generat de Divinitate. Spirala de aur este simbolul evolutiei spirituale ideale, inscrise pe drumul optim, cel mai scurt catre Divin. Ea exprima evolutia ideala in care fiecare pas continua in mod armonios pasul precedent, reflectand astfel o idee forta si o cadenta unica.
Deoarece o gasim in natura la fiecare pas, se poate spune ca ne poate imbunatati comuniunea cu natura si cu spiritele naturii. Foarte folosita in tehnica, in special in cadrul mecanismelor in miscare, datorita vortexului pe care il creeaza, spirala ascunde inca multe aspecte nedescoperite de fiintele umane.
Punctul este centrul a tot ce exista, toata creatia graviteaza in jurul lui. Fiind imobil, miscarea complexa universala se realizeaza si se centreaza in jurul lui. Este centrul simetriei, unificarea contrariilor, a polaritatilor masculin-feminin, sus-jos, lumina-intuneric, bine-rau, viata-moarte. Punctul este sursa de unde totul ia nastere si in care totul se intoarce, este locul de explozie si implozie al Universului, este este simbolul constiintei supreme, nonformale si forta de legatura si coeziune a toate cate sunt.
La inceput Unicul s-a impartit si proiectat pe sine insasi in toate diviziunile Sale, astfel s-a creat lumea numelor si a formelor, lume care se uneste inapoi in acelasi Unic Divin. Mandalele create de Emrys, au fara exceptie un punct unic de creatie care este si punctul de armonie, punctul de greutate al lucrarii. Daca ne focalizam atentia in acest punct central, generator, fara sa fim absorbiti de frumusetea din jur intram in comuniune cu Unicul Divin, este o modalitate foarte simpla si eficace prin care putem invata ce inseamna comuniunea cu Dumnezeu.
Punctul este matematic mai degraba un element fara substanta si forma pentru ca nu are dimensiuni, este caramida care sta la baza spatiului si totusi nu este de gasit. Este legat intim cu invizibilitatea si cu omniprezenta Divina, este in totul si totusi nu este pe nicaieri.
Este un foarte bun remediu pentru fiintele umane descentrate, defocalizate, cu tendinte de exteriorizare excesiva si imprastiate.
Linia este simbolul infinitului chiar daca este situata intre doua puncte. Matematic, chiar si linia limitata intre doua puncte este de fapt infinita deoarece contine un numar infinit de puncte indiferent cat de apropiate sunt capetele. Demonstratia acestei afirmatii se face daca impartim linia in doua, iar partile ramase le impartim din nou si din nou, gasim de fiecare data un punct in mijloc, putem repeta procesul la infinit.
Fiind cel mai simplu element geometric dupa punct, linia are legatura cu esenta manifestarii formelor, sta la baza existentei formelor, fara ea, este imposibil de definit o forma. Este de fapt conturul fiecarei forme, delimitarea si separarea intre forme si mediu. Este separarea si diferentierea primordiala, da nastere dualitatii impartind intregul in doua. Se spune ca la inceput Dumnezeu a tras linie si a impartit lumina de intuneric. Generarea Creatiei s-a facut prin linii de forta directoare.
Un alt aspect, aparent opus, al liniei este si legatura pe care o face intre puncte si intre forme, Creeza punti si unifica puncte de vedere diferite, este simbolul comuniunii, al comunicarii, al relatiilor interumane si al iubirii.
Intreaga noastra lume se bazeaza pe jocul complex al liniilor, liniile bogat interconectate creaza o retea complexa, o urzeala Cosmica misterioasa prin care suntem interconectati cu tot ce exista. Daca ignoram aceste linii secrete de legatura sau chiar le "taiam" in mod constient sau inconstient ne adancim foarte mult in ego, ne separam ceilalti, de natura si de Univers.
O alta simbolistica interesanta o reprezinta continutul infinit al liniei limitate de doua capete. Intr-un anume sens fiinta umana este la fel, fiind limitati intr-un corp fizic, cu contur solid, suntem totusi nelimitati in cazul in care exploram in interior. Oricat ne-am analiza si ne-am aprofunda, oricat ne-am interoga fiinta interioara gasim noi aspecte, noi puncte de vedere, din ce in ce mai cuprinzatoare si mai profunde. Suntem limitati dar in acelasi timp infiniti in interior, in profunzime.
Linia verticala reprezinta simbolul inaltarii, al ascensiunii catre Divinitate, cea orizontala reprezinta orientarea catre lume si societate. Este un remediu bun pentru persoanele care se simt rupte de ceilalti, de natura si univers. Confera directie, astfel este benefica pentru cei care nu-si gasesc calea.
| Numerologie |
Cifra trei simbolizeaza Trinitatea, completand dualitatea primordiala cu un al treilea aspect neutru care confera echilibru. Triada se gaseste in toate aspectele manifestate, exemple de triade foarte cunoscute: inceput-mijloc-sfarsit, trecut-prezent-viitor, stanga-centru-dreapta, plus-minus-neutru. Astfel, prin reunificare, dualitatea revine la unu, pentru ca mai apoi sa dea nastere la un al treilea. Cifra trei reprezinta taina iubirii, procreatiei, a reunificarii, a nasterii multitudinii si a inmultirii, are deci legatura cu creatia.
Cifra trei reprezinta deschiderea care confera lui doi posibilitati fecunde de multiplicare si in acelasi timp reuneste aspectele duale catre unu. Trei neutralizeaza disonanta creata de doi si confera o noua integrare mai complexa si mai bogata. Este cifra iubirii in manifestare, a echilibrului si armoniei.
Iata alte exemple de triade fundamentale. In spiritualitatea milenara yoga se vorbeste de trei planuri: fizic, astral si cauzal. Exista trei culori primare, rosu, galben si albastru, exista trei stari fizice: solid, lichid si gazos. Cifra trei este o cifra magica, se regaseste frecvent in mitologie si legende, astfel existau trei dorinte iar incantatiile magice trebuiau rostite de trei ori. Are legatura cu ficatul si cu splina.
Se coreleaza cu triunghiul din geometria sacra si cu culoarea indigo.
Numarul unu Il reprezinta pe unicul Dumnezeu, intregul absolut nedivizat si nediferentiat. Numarul unu are legatura cu punctul geometric, este centrul a tot, toate numerele au plecat din unu, reprezinta unificarea tuturor dualitatilor si-a contrariilor, a polaritatilor masculin-feminin, sus-jos, lumina-intuneric, bine-rau, viata-moarte. In traditia spirituala tantrica simbolizeaza lingamul plin de forta si potenta.
Numarul unu contine totul si din el porneste totul, este totalitatea, inceputul si originea, impulsul initial. Unu mai reprezinta si individualitatea, singularitatea. La nivel personal, fiintele caracterizate de cifra unu sunt unificatoare, pacificatoare, iubitoare, se poate spune ca este in acelasi timp si tipologia conducatorului, a inovatorului, a deschizatorului de drumuri.
Deasemenea mai exista si un aspect negativ, fiintele caracterizate de cifra unu pot fi individualiste, excesiv de autoritare si egoiste, centrate in ego, in acest sens cifra unu poate reprezenta si impulsul primar egotic.
La inceput Unicul s-a impartit si proiectat pe sine insasi in toate diviziunile Sale, astfel s-a creat lumea numelor si-a formelor, lume care se uneste inapoi in acelasi Unic Divin. Prin cifra unu putem intra in comuniune cu Unicul Divin.
Este un foarte bun remediu pentru fiintele umane neunificate, disociate interior, descentrate, defocalizate, cu tentinte de exteriorizare excesiva, schimbatoare si imprastiate.
Se coreleaza cu punctul si cercul din geometria sacra si cu culoarea alb.
| Cromatica |
Violetul este culoare cu cea mai inalta vibratie dintre culorile din spectru. Astfel, este cea mai spirituala culoare dupa alb. Este culoarea interiorizarii, a revelarii esentei noastre Divine. Este culoarea elevarii spiritului, a clarviziunii, a patrunderii spirituale, a revelatiilor si a comunicarii cu spirite din alte planuri. Este o culoarea magica, subtila si plina de sensuri profund spirituale. Violetul este culoarea initiatilor, a magicienilor si a ocultismului.
Violetul este o culoare profunda, de adancime. Ne da o senzatie foarte placuta, este foarte dulce si atragatoare. Este o culoare complexa care combina in mod paradoxal energia si caldura rosului cu raceala albastrului. Este o culoare mai greu de gasit in natura, de aceea pare ca este rezervata conditiilor speciale, este asociata cu extravaganta si cu neobisnuitul. Violetul lila, fiind specific feminin sugereaza rafinament, gratie si eleganta, este special si unic.
Este un remediu bun pentru persoanele atee, demoralizate, care nu mai cred in nimic si acuza lipsa de sens si scop in viata. Este foarte bun pentru readucerea sperantei, pentru iesirea din cotidian si deschiderea catre noi orizonturi spirituale. Violetul actioneaza direct asupra functiilor creierului, faciliteaza patrunderea mentala si activeaza emisfera dreapta precum si alte zone nefolosite din creier.
Turcoazul este o culoare sofisticata si complexa fiind rezultatul amestecului de albastru si verde. Combinatia unica de efecte: calm, destindere, revigorare, iubire, abandon si dizolvare extatica ne face sa o declaram culoarea beatitudinii. Este o culoare semi-rece, asociata cu umezeala deoarece este culoarea oceanelor. Turcoazul calmeaza si improspateaza, are un efect specific, unic, revigorant si exotic.
Turcoazul folosit impreuna cu violetul creeaza un efect unic, extrem de atragator, complex si rafinat. Este o culoare care cheama si invita la dizolvare in mediul lui, precum oceanul ne invita sa ne imbaiem si sa ne abandonam. Este culoarea verii, o culoare tinereasca care invioreaza si in acelasi timp calmeaza.
Este recomandat in tratarea afectiunilor plamanilor, in calmarea si echilibrarea ritmului cardiac, in constientizarea si echilibrarea suflului respirator. Este o culoare care are legatura cu procesul de vindecare.
Negrul este culoarea necunoscutului si a misterului, este o culoare plina de potential. Are legatura cu vidul, cu nimicul, dar in acelasi timp creeza cadrul si posibilitatea de manifestare pentru celelalte culori. Fondul negru amplifica toate culorile, intensifica si deschide prin contrast. Este folosit pentru a creea limite, contururi si contraste, amplifica impactul si efectul formelor.
Negrul este legat de o caracteristica importanta a culorilor si anume inchiderea. Negrul inchide toate culorile cu care este amestecat sporind astfel misterul. Negrul este culoarea care da profunzime, creeaza senzatia de adancime. Acapareaza, atrage privitorul catre spatii nesondate si proiecteaza catre necunoscut. Este folosit pentru a crea emotii profunde pentru ca in intuneric si necunoscut se poate ascunde orice. In exces, negrul simbolizeaza raul, moartea, poate crea stari sumbre si negativism, este neaparat indicat sa fie combinat cu culori vi, pentru a aduce viata. In terapie negrul trebuie combinat cu alte culori pentru ca amplifica astfel toate culorile daca este folosit ca fundal.
|
|