Versiune in Romana English Version
EmRys EmRys EmRys
EmRys GalerieEmRysMuzicaEmRysSpiritualitateEmRysGeometrie sacraEmRysNumerologieEmRysCromatica EmRys

Cromatica

Cromatica spirituala Cromatica spirituala
EmRys
EmRys

Administrare bloc online
Brain Wave Producer

Cromatica spirituala



Simbolismul culorilor precum si multiplele lor efecte asupra corpului, a psihicului, a emotiilor, starilor si sentimentelor, precum si efectele lor subtile, spirituale au fost pe larg studiate aproape in toate traditiile spirituale.
Cromatica spirituala
Desi reprezentarile sunt diferite in functie de traditie se pot gasi semnificatii general valabile, comune tuturor traditiilor.

Zeitatile, spiritele bine cunoscute din alte planuri, ingerii si fiintele de lumina aveau cate o culoare specifica. Chiar si anumite taramuri astrale au fost asociate cu culorile cunoscute. Se credea ca aceste culori faciliteaza intrarea in comuniune cu zeitatile si spiritele respective, uneori erau chiar folosite pentru proiectii in taramurile astrale specifice. In acest sens, culorile folosite la mandalele create de Emrys amplificate de forta geometriei, a numerologiei si a fractalilor ne pot ajuta foarte mult in evolutia spirituala.

Culorile au un efect foarte puternic asupra noastra, impregnand starile pe care le avem cu un specific aparte, care ramane mult timp in inima noastra. Atmosfera cromatica obtinuta prin combinarea diverselor culori ne acapareaza si ne influenteaza starile psihice si emotionale. Astfel, echilibrarea efectelor diferitelor culori, contrastul tonurilor, dialogul lor, dinamismul si jocul directiilor sunt chiar mai importante si au un impact mai puternic decat culorile simple. Avand in vedere acest aspect este util de prezentat in continuare, pe scurt, cateva dintre caracteristicile de baza ale culorilor precum si impartirea lor dupa criteriile mai importante.

Culorile primare, sunt culorile fundamentale, de baza, din care se pot obtine celelalte culori. Acestea sunt: rosu, galben si albastru.

Culorile secundare, sunt culorile care sunt obtinute prin combinarea directa, in parti egale, a celor trei culori primare, astfel se obtine: portocaliu, verde si violet.

Dupa intensitatea culorii, putrem vorbi de culori cromatice, intense, bogate in culoare, sunt toate culorile spectrului. Pe de alta parte sunt celelalte culori, mai putin intense care tind catre negru, alb sau gri.

Cromatica spirituala
Dupa luminozitate, culorile se impart in culori luminoase si intunecate. Astfel albul este cel mai luminos, iar negrul este cel mai intunecat. Dintre culorile cromatice, galbenul este cea mai deschisa culoare iar albastrul este cea mai inchisa. Caracteristica de luminozitate a culorilor creeaza si o miscare pe verticala, astfel culorile luminoase sunt radiante, vin puternic spre privitor iar cele mai inchise dau o senzatie de adancime, de acaparare. Astfel se creeaza si o miscare centrifuga, respectiv centripeta, galbenul este cel mai extrovertit iar albastrul este introvertit. Daca se folosesc in combinatie, culori luminoase si intunecate se pot creea contraste foarte puternice, usor de remarcat.

Dupa caldura si raceala culorii, avem rosul, cea mai calda culoare si la extrema opusa este albastrul. Se poate spune ca toate culorile de la galben la violet-roscat, pe cercul cromatic sunt calde, mai exact: galben, portocaliu, rosu, violet-roscat precum si culorile intermediare. Culorile de la galben-verde la violet sunt reci, mai exact: galben-verde, verde, turcoaz, albastru, mov si violet.

O alta modalitate de impartire a culorilor avand in vedere cercul cromatic se refera la culorile analoage. Culorile analoage sunt culori apropiate, usor de combinat si asortat cate 3 sau chiar 4 nuante la rand. Exemplu de culori analoage: rosu, portocaliu si galben.

Culorile complementare sunt perechile care se situeaza diametral opus pe cercul cromatic. Au proprietatea ca prin amestec se obtine griul si este valabil pentru oricare dintre culorile diametral opuse, chiar si nuantele secundare. Astfel aceste perechi de culori se sting reciproc daca se amesteca iar daca se folosesc una langa cealalta creeza un contrast specific. Cele mai importante perechi complementare sunt: rosu-verde, albastru-portocaliu si galben-violet.

Dialogul culorilor si modificarea nuantei. Culorile sunt intr-o permanenta interactiune si dialogare, din acest motiv, culorile isi schimba reciproc nuantele, fiind dependente de culorile vecine. Astfel, o culoare aflata in fundal sau intr-o proportie mare, "impinge" puternic culoarea de langa ea spre culoare ei complementara. Portocaliul desenat pe un fond verde va avea o tenta rosiatica, uneori poate fi chiar confundat cu rosul. Un alt exemplu, rosul desenat pe un fond violet se va vedea mai degraba portocaliu, asta si din cauza efectului de contrast luminos.

In concluzie, culorile ne ofera nenumarate posibilitati de combinatii si efecte, este un univers complex si foarte bogat, un univers de analiza si autodescoperire. Culorile ne influenteaza foarte mult viata si este bine sa le cunoastem, astfel le putem folosi constient, putem creea la vointa anumite stari si efecte de care avem nevoie. Culorile sunt foarte utile in terapie, deoarece sunt atat de importante s-a dezvoltat din cele mai vechi timpuri o adevarata stiinta a vindecarii prin culoare. Cromoterapia este din ce in ce mai utilizata azi in cabinete si clinici datorita efectelor puternice si a tehnicilor multiple pe care le ofera.

Data: 2013-03-31

Cuvinte cheie: zeitati, spirite, complementare, create, culori, spiritual, astral, mandalele, spiritual, ingeri, emrys, cromatica, contrast, comuniune, lumina

 
EmRys
Creat de SaschArt
© 2013 EmRys Toate drepturile rezervate
EmRys EmRys EmRys EmRys
EmRys